Novinky

20.05.2014 07:42

Tomuto neuveríte: Zázračné účinky potravín, ktoré bežne jedávate

Zabudnite na lieky a vitamínové tabletky. Aj keď vám zaručene bolesť utlmia, nezbavia vás jej natrvalo. Zrejme o tom netušíte, ale vo svojej chladničke nájdete potraviny, ktoré vášmu telu preukážu neoceniteľnú službu. A nemusíte pritom chodiť do lekární a míňať peniaze na lieky, ktoré vám síce na nejaký čas pomôžu, no na druhej strane zaťažia váš organizmus. Všetko potrebné k utíšeniu bolesti máte totiž v kuchyni.

 

Čokoláda na kašeľ

Od čokolády nás odhovárajú lekári, ktorí upozorňujú na zvýšený výskyt cukrov. V skutočnosti je však zdraviu prospešná, preto nič nepokazíte tým, že si občas doprajete pár tabličiek. Táto sladká dobrota priaznivo pôsobí na nervový systém. Môžu za to látky ako teobromín, fenylethylamín a flavonoidy. Je výborným antidepresívom, keďže tieto látky dokážu vyrovnať nízke koncentrácie dôležitých hormónov v mozgu, hlavne dopamínu a serotonínu.

Prekvapivým zistením je fakt, že čokoláda dokáže utíšiť kašeľ. Vďaka teobromínu tlmí činnosť špecifických nervov, ktoré nás nútia kašľať. Potvrdila to štúdia na čele s Mariou Belvis, profesorkou farmakológie dýchacích ciest v National Heart and Lung Institute v Londýne. Tá na základe výskumu tvrdí, že látka v čokoláde teobromín je výborná na kašeľ a navyše, nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky ako ostatné lieky.

Čokoláda vám poslúži aj ako ochrana pred slnečným žiarením. Londýnski vedci testovali čokoládu vo vzťahu k ochrane pred slnkom. Zistili, že tí, ktorí ju jedli po dobu 3 mesiacov, nemali kožu náchylnú na spálenie. Ostatní, ktorí ju nejedli, mali po pobyte na slnku dvakrát skôr spálenú kožu.

Príjemným plusom tejto sladkej pochúťky je zvyšovanie činnosti mozgu, ochrana pred cukrovkou a liečba hnačky. To všetko dokáže čokoláda, ktorú nám lekári odopierajú!

Hranolky na nádchu

Prednedávnom sa zistilo, že hranolky nie sú až také škodlivé, ako si mnohí mysleli. Zemiaky majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý je prospešný hlavne v boji proti chorobám. Doteraz sa za bohatý zdroj tohto vitamínu považovali citróny, no hranolky ich predbehli. Samozrejme, veľmi závisí od toho, ako sú pripravené. V každom prípade by mali obsahovať šupku.

Hovädzie mäso proti rednutiu vlasov

Ak vás trápia riedke vlasy, pomôže vám steak, ale i kvalitný guláš! Čítate dobre. Toto mäso totiž obsahuje železo, čo je jedna z látok, ktorá je pre telo, ale i vlasy, dôležitá. Ukázalo sa, že Slováci majú nízky príjem tohto minerálu. Preto ak chcete mať husté vlasy, skúste konzumovať viac hovädzieho!

Vajcia proti vypadávaniu vlasov

Jeseň je obdobím, kedy nám vypadáva viac vlasov, ako počas iného ročného obdobia. Vypadávanie môžete znížiť konzumáciou vajec, ktoré nie sú len bohatým zdrojom bielkovín, ale aj biotínu, čo je doslova prírodný kondicionér vyživujúci vlasy. Túto zázračnú látku obsahujú aj arašidy, mandle, losos a avokádo.

Zázvor na bolesti kolien

Zázvor sa odjakživa považoval za zázrak s pozitívnymi účinkami na zdravie. Výborný je obzvlášť proti prechladnutiu a chrípke. V Indii je zázvor považovaný za základný liek. Vedci dokonca preukázali, že má skvelé účinky i na vyliečenie zápalov a dokáže utíšiť bolesť. Najnovšie je výborný na bolesti kolien. Dve tretiny pacientov s chronickou bolesťou kolena sa po užívaní zázvoru denne po šesť týždňov bolestí úspešne zbavili. Odborníci tvrdia, že by mala stačiť dávka 500-1000 mg zázvoru na deň.  

Čerešne proti artritíde

Čerešne patria medzi bobule, ktoré obsahujú vysoké množstvo antioxidantov – antokyanov. Tie sa považujú doslova za zázrak, ktorý dokáže zatočiť s bolesťami a zápalmi. Potvrdil to nejeden výskum. Účastníci jednej štúdie jedli porciu 45 veľkých čerešní denne po dobu 28 dní. Ukázalo sa, že po ich pravidelnej konzumácii mali väčšinu zápalov vyliečenú. Navyše, antokyany sú účinné hlavne pri liečbe príznakov artritídy. Bolesť kĺbov sa u ľudí zlepšila v dôsledku konzumácie čerešní a čerešňovej šťavy.

Káva proti Alzheimerovi

Nedávno sa zrealizoval fínsky výskum, ktorý zistil prekvapivé zistenie o káve. Odhalil, že ľudia, ktorí pijú až päť šálok denne, vo svojich 40-50 rokoch znižujú svoje šance na prepuknutie Alzheimerovej choroby až o 65 % v porovnaní s tými, ktorí pijú menej ako dve šálky. Môže za to kofeín a množstvo antioxidantov, ktoré obsahuje. Aby toho nebolo málo, je výborná na bolesti po náročnom tréningu. Behom výskumu tí, ktorí vypili šálky kávy po cvičení, znížili bolesť z námahy takmer o 50 %. Odborníci však upozorňujú, že je kofeín výborný aj ako prevencia tréningu. Preukázateľne totiž zvyšuje prah bolesti.

Červené hrozno na bolesti chrbta

Červené hrozno obsahuje resveratrol, čo je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť poškodenie chrupavky, čo je častou príčinou bolestí chrbta. Blokuje enzýmy poškodzujúce bunky, ktoré majú za následok bolesti kĺbov a svalov.

ZDROJE: https://www.topky.sk/se/11/Zahranicne

 

Kontakt

Šepká sa .. Suchá Hora 331
027 13
+421 389 xxx evulik998@azet.sk